top of page

Examens

Examens kyu graden
Examens per Kyu-graad

KYU-graad:

Je kan je examenprogramma opvragen door te klikken op de gordel die je wenst te behalen. 

Specifieke aandachtspunten

Ceremonie: Het correct groeten bij de gezamenlijke groet, bij het aankondigen van de examenkata, en bij het betreden en verlaten van de Dojo

Besef van de tegenstander: Besef hebben van de richting waarin je slaat en schopt, en van de afstand t.o.v. je tegenstander.

Afweer en tegenaanval: Zichzelf kunnen verdedigen door correct af te weren en een doelgerichte tegenaanval te geven. 

Standen: De standen correct uitvoeren, beheersen en juist gebruiken.

Bekken: Vastzetten van de technieken door het juiste gebruik van het bekken.

Combinaties: Evenwicht behouden en stabiliteit demonstreren tijdens het uitvoeren van de combinaties.

Kime en controle: Het focussen van energie en de technieken stevig en doelbeheerst uitvoeren.

Afweren: Aanvalstechnieken met voldoende beheersing en efficiëntie afweren.

Totale (mentale) inzet: Al de voorgaande aandachtspunten moeten tot uiting komen, in combinatie met de juiste beleving van de technieken.

9e Kyu
8e Kyu
6e Kyu
7e Kyu
5e Kyu
2e Kyu
4e Kyu
3e Kyu
1e Kyu
Examenvoorwaarden 

Geldige vergunning

Voldoende voorbereidingstijd

Voldoende trainingen

Bijdrage aan de club is betaald 

Shotokan Karate kent 9 'leerling-graden', de 9 Kyu's. JKA Belgium heeft een referentiemodel voor graduatie ontwikkeld, waarmee ze zelfs op internationaal vlak, baanbrekend is. Kyu per Kyu zijn er specifieke exameneisen vastgelegd om door te groeien tot de 1ste Dan en verder. Binnen de JKA leerschool zijn de Kyu-graden verdeeld over drie gordelkleuren: wit, blauw en bruin.
 

Hajime Heule heeft ervoor gekozen om het traditionele systeem voor de aanduiding van de graduatie toe te passen voor zowel jongeren als volwassenen. We werken bij de jeugd dus niet met gele, oranje en groene gordels.

Rode tussengraden zijn geen officiële graden. Voor de jeugd worden die tussengraden binnen Hajime Heule aangevuld met gele tussengraden. Dit werd geïntroduceerd om vooruitgang en/of inzet te bevorderen en te belonen zonder afhankelijk te zijn van de officiële wachttijden en trainingsaantallen.*

*Karateka's met een kyu graad van een andere JKA club, officieel erkende stijl of leerschool (dit is met nationale en/of internationale structuur) of andere federatie komen, moeten eerst 6 maand in onze club trainen vooraleer ze aan een JKA kyu-examen kunnen deelnemen.

bottom of page